Eerste gastdirigent Martyn Brabbins

cover/foto

Martyn Brabbins is eerste gastdirigent van deFilharmonie en was in het verleden artistiek directeur van het Cheltenham International Festival of Music en hoofddirigent van het BBC Scottish Symphony Orchestra. Sinds 2013 is hij chef-dirigent bij het Nagoya Philharmonic Orchestra.

Martyn Brabbins was in oktober 2005 voor het eerst te gast bij deFilharmonie. In het kader van het festival Music@venture dirigeerde hij toen een concert met muziek van Param Vir, Jonathan Harvey en Olivier Messiaen. In 2007 en 2008 stond hij opnieuw voor het orkest, en dirigeerde hij wederom programma’s met moderne en hedendaagse muziek. Dirigent en orkest vonden elkaar in de prikkelende en uiterst inspirerende samenwerking.

Achtergrond
Brabbins is een van de toonaangevende en meest veelzijdige Britse dirigenten van zijn generatie. Hij begon zijn dirigentencarrière in Sint-Petersburg als student van Ilya Musin. Nadat hij in 1988 de eerste prijs won op de Leeds Conductors' Competition ging zijn carrière steil omhoog. Inmiddels stond hij voor de grootste Britse orkesten, en werd hij uitgenodigd door diverse internationale toporkesten en operahuizen. Naast het reguliere orkest- en operarepertoire is Martyn Brabbins een veelgevraagd dirigent voor hedendaagse muziek. Typisch voor zijn muzikale nieuwsgierigheid is zijn uitgesproken belangstelling voor het onbekende romantische repertoire, een voorliefde die weerspiegeld wordt in zijn omvangrijke discografie.

Projecten
Brabbins’ aandacht voor het onbekende romantische repertoire resulteert ondermeer in een reeks cd-opnames met Vlaamse, negentiende-eeuwse muziek voor het prestigieuze Britse label Hyperion. De eerste cd in deze reeks bevat de allereerste opname van Lodewijk Mortelmans’ Homerische symfonie. Op het label van deFilharmonie stuurde hij het orkest aan in muziek van Henderickx, Maes en Meulemans.

Brabbins engageert zich ook als muziekdirecteur van een nieuw muziekfestival in Antwerpen ('2140'), dat afstand neemt van de gangbare concertervaring en zo nieuwe dimensies binnen de luisterbelevenis verkent. Met dit festival willen Brabbins en deFilharmonie de barrières van de  concerttraditie openbreken om het oude én nieuwe orkestrepertoire de eenentwintigste eeuw in te loodsen.

Inschrijven maandelijkse nieuwsbrief