Orkest

Als stilistisch flexibel symfonieorkest bezit deFilharmonie (Royal Flemish Philharmonic) een artistieke souplesse die toelaat om meerdere stijlen op een historisch verantwoorde wijze te vertolken. De Nederlandse dirigent Edo de Waart, die voorheen aan het hoofd stond van het San Francisco Symphony, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest, de Nederlandse Opera en het Hong Kong Philharmonic Orchestra, staat als chef-dirigent in voor het grote orkestrepertoire. Met zijn ruime orkestervaring draagt hij bij tot de vorming van het unieke karakter van deFilharmonie. Hij werkt daarvoor nauw samen met hoofddirigent Philippe Herreweghe, die zich vanuit zijn specifieke achtergrond toespitst op de (pre)romantische muziek. De Antwerpse componist Wim Henderickx is ‘artist in residence’ bij deFilharmonie.

Dankzij eigen concertreeksen in grote zalen bekleedt deFilharmonie een unieke positie in Vlaanderen. In het buitenland werd deFilharmonie uitgenodigd door de belangrijkste huizen, waaronder de Musikverein en het Konzerthaus in Wenen, het Festspielhaus in Salzburg, het Amsterdamse Concertgebouw, de Suntory Hall en de Bunka Kaikan Hall in Tokio en het National Grand Theatre van Peking. Internationale concertreizen door diverse Europese landen en Japan vormen een constante in de kalender.

Naast haar reguliere concerten werkte deFilharmonie opMaat uit, een geheel van educatieve projecten en sociale projecten, waarmee het orkest kinderen, jongeren en mensen met verschillende achtergronden doorheen de symfonische klankenwereld gidst. Samen met uitgeverij Lannoo ontwikkelt het orkest een reeks luisterboekjes voor kinderen. 

Verschillende cd’s van het orkest werden bekroond door de vakpers, zoals de recente opname van Dvoráks Stabat Mater met hoofddirigent Philippe Herreweghe (Phi). Eveneens verschenen opnames met muziek van Strauss, Mahler en Dvorák onder leiding van chef-dirigent Edo de Waart en van Mortelmans en Vieuxtemps onder leiding van gastdirigent Martyn Brabbins (Hyperion). Het orkest maakt ook opnames voor zijn eigen label, waarin het focust op het grote orkestrepertoire, Belgische muziek en hedendaags klassiek.


ConcertmeesterEerste vioolPeter Manouilov


Nana Hiraide


Yuko Kimura


Sihong Liang


Miel Pieters


Guido Van Dooren


NN


NN


Tweede vioolNN


Xu Han


Liesbeth Kindt


Ilse Pasmans


David Perry


Lydia Seymortier


Marjolijn Van Der Jeught


Maartje Van Eggelen


NN


AltvioolRajmund Glowczynski


Wieslaw Chorosinski


Marija Krumes


Bart Vanistendael


NN


CelloContrabasIoan Baranga


Christian Vander Borght


Tadeusz Bohuszewicz


Julita Fasseva


Jeremiusz Trzaska


FluitHoboKlarinetRia Moortgat


FagotOliver Engels


Bruno Verrept


Tobias Knobloch

functie
contrafagot


HoornKoen Cools


Zachary Cramer


Morris Powell


Koen Thijs


TrompetTromboneBart Van Nieuwenhuyze


NN


TubaPaukenSlagwerkManuel Martinez Navarro